Екологічне синтетичне HVO паливо
Екологічне синтетичне HVO паливо

Завод Liebherr в Ехінгені переходить на екологічне синтетичне HVO паливо

Синтетичний дизель HVO зведе вуглецевий слід до мінімуму.
Можливе застосування HVO як основного палива або як добавки до традиційного дизелю в мобільних і гусеничних кранах Liebherr.
Перехід заводу в Ехінгені на HVO скоротить викид парникових газів на 6500 т в рік.


З вересня 2021 року підприємство Liebherr-Werk Ehingen GmbH буде заправляти мобільні та гусеничні крани синтетичним дизельним паливом HVO, яке виробляють з відновлюваної сировини. Дизель HVO відповідає стандарту EN 15940 і підходить для всіх двигунів Liebherr потужністю до 560 кВт.

Абревіатурою HVO позначають «Hydrogenated Vegetable Oils» - гідрогенізовані рослинні олії. Однак в більш широкому сенсі HVO - це синтетичне дизельне паливо, що отримується методом гідрування з органічних жирів і відходів харчової промисловості. Як паливо HVO є CO2-нейтральної заміною для «традиційного» дизеля, отриманого з викопного сировини. Тому концерн Liebherr планує забезпечити сумісність мобільних і гусеничних кранів з HVO, активно співпрацюючи з виробниками і постачальниками палива. При цьому Liebherr наполягає на відмові від використання такої сировини, як пальмова олія.

Мобільні та гусеничні крани Liebherr готові до роботи з HVO

Мобільні та гусеничні крани Liebherr заправлятимуть дизелем HVO перед тест-драйвами, приймально-здавальними випробуваннями і відправкою з заводу. Останні місяці інженери Liebherr готували перехід лінійки мобільних і гусеничних кранів на HVO: для цього дизельні двигуни були перевірені, сертифіковані і схвалені Міністерством виробниками палива. Крани також пройшли всебічні перевірки при роботі на чистому HVO без домішки звичайного дизеля. Випробування проводили замовники і фахівці Liebherr.

Ульріх Хамме (Ulrich Hamme), директор з розробки і проектування на заводі Liebherr в Ехінгені, коментує: «Якщо розглянути весь життєвий цикл крана, включаючи його виробництво, то викиди CO2 від 5-вісного крана, що працює на HVO, менше на 74% по порівняно з краном, що працюють на звичайному дизелі. Це було доведено в дослідженнях і розрахунках консалтингової компанії Frontier Economics. Тому HVO - важливий внесок у зменшення викиду CO2 ». Значне скорочення викидів CO2 відбувається під час експлуатації машини, що особливо важливо для кранів Liebherr через їх довговічності. Тому для максимальної екологічності кран повинен працювати на «чистому» паливі.

Вгору